Cara Nak Buat Keropok Lekor Paling Sedap
Uli sampai jadi la macam ni. Uli adunan ikan tadi memanjangbuat sampai habis ye 6.
Resepi Keropok Lekor 3 Bahan Senang Je Nak Buat Rupanya
Tpung dan kacau hingga sebati 5.
. Beza dengan hasil lepas defrost terus goreng macam tu je Jangan lupa masuk 13 sudu kecil garam. Sebelum tu panaskan air hingga mendidih dan masukkan keropok tadi jgn. Kalau melekat tambahkan tepung ubi.
Buat yang teringin nak makan keropok lekor dan boleh buat sendiri dah. CARA MEMBUAT 1. Kisar sampai betul-betul halus.
Dengan selai yang sama kamu juga bisa membuat mug cake atau kue cangkir yang lezat cepat dan pastinya mudah. 2 cawan tepung sagu. Cara Buat Keropok Lekor Bahan-Bahan ikan selayang atau sardin 1.
Keropok Lekor buat sendiri di rumah. Rebus dalam 5 minit sahaja. Kalau nak guna tepung ubi pun boleh.
Gaul semua bahan-bahan sukatan air garam tu agak agak la. Keluarkan mengikut kuantiti yang diingini. 3Isi ikan yang telah dikisar tadi digaul bersama tepung sagu.
Isi ikan diblend terlebih dahulu. Kemudian masukan tepung ubi garam serbuk perasa dan gaul sebati sampai menjadi doh. Masukkan ke dalam periuk berisi air dan rebuskan seketika kerana hasilnya akan menjadi lebih sedap apabila digoreng.
Uli sampai menjadi doh dan dapat dibentuk. Tepung katanya ada cap tertentu. Semasa merebus keropok lekor masukkan dalam 13 sudu kecil garam untuk mengelak rasa keropok lekor menjadi tawar.
Boleh dinikmati secara rebus atau digoreng. Sementara anda membaca resepi di bawah anda mungkin akan perasan bahawa keropok lekor ini nanti tidak dimasak dengan cara biasa iaitu menggunakan minyak masak tetapi. CARA PENYEDIAAN KEROPOK LEKOR CHEESE HOMEMADE.
Angkat dan biarkan sejuk seketika. Panaskan air dalam periuk dan rebus. Ikan selayang atau ikan sardin.
Satukan bahan kisar bersama tepung ubi dan tepung gandum. IKLAN 2Masukkan isi ikan dalam blender. Tepung dengan serbuk perasa garam.
Malah prosesnya tidak sukar dan tidak mengambil masa yang lama pun. Potong mengikut kesukaan anda dan goreng. 1Cuci ikan bersih-bersih dan asingkan tulang dengan isi.
Kisar semua bahan bertanda. Kemudian masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi. Terus angkat masukkan dalam air ais sekitar 3-5 minit.
Bila dah sebati bentuk mengikut saiz kesukaan masing-masing. Cara Membuat 1. Resepi yang dikongsikan oleh Cik Puan Ila Suhaila ni memang mudah nak follow.
Masukkan dalam mangkuk isi ikan dan uli sampai jadi doh. Kalau nak buat keropok lekor ni boleh buat banyak-banyak dan simpankan dalam peti. Nak elak rasa tawar sebab kita rebus balik tadi.
Jika guna pengisar tambah sesudu air untuk mudahkan proses mengisar. Tabur tpg ubi atas alas pencanai. Biarkan keropok lekor anda sejuk dulu barulah dipotong dan siap untuk digoreng.
Sekarang anda tidak perlu lagi beli keropok lekor di luar kerana ia boleh disediakan di rumah dengan mudah. Tak perlu rebus ya. Itu tanda keropok lekor sudah masak.
Kemudian campurkan dengan tepung ubi dan tepung gandum. Bila air dah mendidih barulah masukkan keropok lekor dan rebus sampailah keropok timbul di permukaan. Kalau nak kisar pakai pengisar boleh juga tapi lebih sedap pakai lesung.
Masukkan sekali sedikit garam ajinomoto dan air sejuk. Dgn menggunakan sudu besar ambil lbh kurang 2 sudu besar adunan letak atas alas pencanai dan tabur sedikit tpg ubi atas adunan ikan tadi. Norhasliza Yusoff - December 15 2020.
Boleh la fikir resepi lain pula. Sedap tu memang tak payah cakap lah kan. Satukan isi ikan bawang putih dan garam.
Petang-petang nak makan keluarkan dan goreng je. Uli doh panjang-panjang seperti keropok lekor. Masukan ke dalam air yg telah mendidih.
Gaul semua bahan kering. Campurkan Tepung Seterusnya pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar. Sedikit Air Batu Ais Kiub Cara Penyediaan Ikan hendaklah disiang dan dicuci sehingga bersih.
Cara Buat Apam Telur Yang Sangatlah Mudah Tak Terkata Sedapnya. Didihkan air masukan doh tunggu sehingga doh timbul dan angkat. 4Tabur sedikit tepung kemudian gentel memanjang macam ni.
Angkat dan toskan airnya. Nak buat makan petang-petang tu memang sesuai sangat lah nak buat keropok lekor ni. Bulatkan dan masukan cheese dibahagian dalamnya.
Uli hingga menjadi doh. Tak apa lah sambil - sambil belajar buat kuih orang lama. Jangan letak air yang banyak sikit sahaja.
Gentel doh membentuk bentuk keropok lekor. Satukan semua bahan dan kisar hingga hancur dan sebati. Air yang digunakan agak-agak bagi isi ikan tu dapat dikisar atau blend.
Rebus keropok lekor tadi sampai timbul atau terapung. Goreng dgn api yang perlahan tau. Tutup doh dan gulung memanjang.
Buatlah ikan apapun kalau nak makan sendiri. 1kg tepung ubikanji 4 sudu besar garam 1 sudu teh serbuk perasa CARA MEMASAK. Keluarkan keropok lekor mentah yang sudah siap dibungkus sebelumnya.
Rasa nak nak makan bila-bila masa ambik je 1 plastik sekali goreng tu. Didihkan air dan rebus hingga keropok timbul. Tak perlu tunggu keropk lekor frozen atau ke pasar malam.
Masukkan juga beberapa ketul ais sedikit garam. CARA BUAT KEROPOK LEKOR. Boleh goreng terus atau rebus duluNak goreng selepas rebus pun boleh makan yang rebus camtu je pun boleh.
Masukkan isi ikan yang dah diblend dalam bekas atau besan dan masukkan sekali tepung ubi tepung gandum garam baking powder dan ajinomoto. Malah siap ada cara buat sos. Uli sampai tidak melekat pada tangan.
Tak Perlu Pergi Rentas Negeri Buat Di Rumah Pun Dah Sedap. Kalau nak simpan simpan dalam freezer. Sekarang ni kat gerai kuih pun jarang dah ada kuih ni.
Kisar Pertama sekali kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Rebus sekejap dalam air yang mendidih untuk rasa lebih sedap. Pastikan keropok yang direbus dah timbul baru diangkat dan gaul dengan minyak masak.
1 sudu teh garam. Gaul bahan A dan B sehingga tidak melekat dijari. Tepung yang dah siap uli.
Keropok lekor yang lepas uli tadi terus goreng. Cara Membuat Keropok Lekor. Tumbuk isi ikan sampai halus guna lesung.
Kupik ikan untuk ambil isinya dan kisarkan dengan sedikit air.
Resepi Keropok Lekor Pkp Paling Sedapterlajak Sedap Masakan Malaysia Pedas
Resep Keropok Lekor Oleh Nora Kitchen S Cookpad
Comments
Post a Comment